een paar vragen omtrent alternatieve en reguliere geneeskunde beantwoord

Catharina Mijling:www.path-of-wisdom.com

home boekenplank links reageren? brf a studenten ik zoek column mijn boek

 

ALTERNATIEVE CONTRA REGULIERE GENEESWIJZEN.

 

VRAGEN voor een scriptie

Wij zijn bezig met een scriptie in het examenjaar havo en over een paar vragen omtrent alternatieve en reguliere geneeskunde komen wij niet uit. Wij zouden het dan ook graag aan u willen vragen.

Wanneer zijn de alternatieve en reguliere geneeskunde precies ontstaan en hoe waren de verdere ontwikkelingen?

Is de voorlichting van alternatieve of reguliere geneeskunde groter?

Komt alternatieve geneeskunde over de hele wereld voor?

Is alternatieve geneeskunde kwakzalverij?

Wat zijn de gevaren van alternatieve en reguliere geneeskunde?

Wij hopen dat u ons hier informatie over kan geven of eventuele titels van boeken of websites!

alvast bedankt voor de moeite!

 

Enkele Antwoorden

 

Dag S. en aanhang,

Allereerst dit: ik verwijs naar andere pagina's van mijn website. Dat scheelt mij schrijven.

Leuke vragen! Kennelijk weten jullie niet veel van "alternatieve" geneeswijzen. (voortaan AG te noemen. Ze zijn nl niet alternatief, maar natuurlijk! In veel opzichten zou je de reguliere geneeswijzen (verder RG) en met name de chemische medicatie daarin alternatief moeten noemen. Je zou daartoe kunnen lezen: Natuurgeneeswijzen Om in beginsel iets van bepaalde AG te begrijpen kan je lezen energie

AG werken op grofweg 2 manieren:

  1. de mens te helpen zichzelf te genezen
  2. die genezing ondersteunen.

Ik wil even een grof onderscheid maken in de soorten AG. Je hebt geneeswijzen

  1. die louter werken met kruiden mineralen en dierlijke stoffen. Dat is de fytotherapie.
  2. die deze stoffen gebruiken, maar hun krachten (= energieŽn) door verdunnen en schudden versterken, dat is homeopathie;
  3. die louter werken met energie, zoals acupunctuur en Ondevit, maar ook handoplegging en behandeling op afstand.
  4. die gewoon lichamelijk zijn en stoelen op natuurwetten, bv Buteyko ademtherapie.

Over Homeopathie kan je wat vinden in Homeopathie Ook op de website www.kvhn.nl

Over Ondevit, een geneeswijze die een jaar of 30 geleden ontwikkeld is door een Frans/Nederlandse ingenieur, kan je iets meer lezen op Ondevit Ook op de website www.ondevit.nl of Öcom. Dat weet ik even niet.

Buteyko ademtherapie. Zie: Buteyko Website: www.buteyko.nl Een zo'n 30 jaar geleden ontwikkelde ademtherapie die uitgaat van het feit dat je koolzuur nodig hebt om zuurstof te kunnen opnemen!

Over handopl. en genzn op afstand: Genezen Dit laatste is een heel boek, maar neem daar maar uit wat je nodig hebt, want het gaat om het prinsjepiep.

In oorsprong zijn AG eeuwenoud. Een grove indeling:

  1. gebruik van kruiden en mineralen enz om mensen te genezen of hun lot te verbeteren bestaat al sinds de apentoestand en daarvoor. Het is (nog niet zo lang!) bekend dat dieren bepaalde kruiden eten als ze ergens last van hebben. Katten eten gras om te kunnen spugen, dat is er een alledaags voorbeeld van!
  2. de acupunctuur bestond in China al enkele eeuwen voor C. Acupunctuur behandelt de uit balans gebrachte energiebanen en energiepunten in het lichaam door naalden, kruiden, warmte. Die energiebanen en punten kunnen elektronisch aangetoond (en getest) worden!
  3. handoplegging en energetische behandeling van op afstand bestaan ook al sinds de apentoestand en daarvoor. Ook het "vlooien" van apen onder elkaar moet je zo zien en het gedurig aanraken van dolfijnen enz van elkaar, enz. Dat dient om de band te versterken, dus eigenlijk de kuddegeest (zie Kuddegeest) die voor dieren noodzakelijk is, maar voor mensen dodelijk. Ook zullen die aanrakingen, die in wezen uitwisselingen van energieŽn zijn, genezend werken, voor zover dat mogelijk is. Dat is nl een natuurwet dat ziektes, die een lichaamvijandelijk patroon hebben, op zoek gaan naar energieŽn die die ziekte kunnen genezen. Vergelijk het met elektriciteit. Negatieve polen moeten opgevuld worden en dan krijg je bv bliksem of de lamp gaat branden. Mensen aaien het kind over haar knietje als het gevallen is, ze krabben waar het jeukt. Vaak is jeuk ene opspelende energiepunt (acupunctuur). Door zorgvuldig een kant op te wrijven of te drukken op dat punt hef je die jeuk op.

De behoefte van mŤnsen om elkaar aan te raken komt ook voort uit enerzijds een teveel aan bepaalde soorten energieŽn hebben (bijna altijd uit eigen frustraties) en anderzijds behoefte aan paalde energieŽn hebben (ook altijd frustraties/ziektes.) Hier kan ik wel hele boeken van mij te lezen aanraden! Maar een hulp is bv www.path-of-wisdom.com/lijf/gezgd02.htm

Zie voor energetische beÔnvloeding oa het onderwerp "psi" in Scepsis

Tot ong. in de middeleeuwen waren vooral vrouwen met AG bezig de zg kruidenvrouwtjes. Ze deden ook vaak handoplegging.

Het christendom kent ook vormen van "genezing", via rituelen en door gebedsgenezing: men bidt om energieŽn van "jezus" of "god" om mensen te genezen. Allemaal energetisch. (Ik zet godsdiensten allemaal bij het grÚf vuil, maar dat is een geheel ander verhaal)(er is nl een stap vŤrder dan godsdiensten, voor de liefhebbers: www.path-of-wisdom.com.religie/relii.htm )

Echter: er moesten volgens mannen opleidingen komen, universiteiten en ze vonden dat kruidenvrouwen teveel "macht" hadden. Haar wetenschap en kundigheid waren generaties lang van moeder op dochter overgeleverd en voor mannen die ook zoiets gauwgauw wilden niet/nauwelijks te behappen. En daarom brak de heksenvervolging uit. Dat Borst en aanhang de AG weg willen hebben, is ook een soort heksenvervolging.

Daarna begon de ontwikkeling van de RG. Veel werd ontdekt en ontwikkeld, zoals veel vormen van chirurgie. Heel jammer is dat die kruidenkennis grotendeels verguisd en verloren ging, althans voor de RG. Gelukkig begint men hier kruiden opnieuw op te zoeken.

De ontwikkeling van chemische medicijnen is vooral na WO.II begonnen en heeft een beangstigende "hoogte" bereikt: bijwerkingen van medicijnen zijn vergiftigingsverschijnselen, afstotingverschijnselen. De weerstand van de RG tegen de AG is enorm. Het is duidelijk dat de allopathie, de RG, zich bedreigd voelt door die AG. In feite is dat een enorme erkenning van de werking ervan!

AG zijn geen kwakzalverij: ze gaan uit van de ziektes van de mens en gebruiken de natuur om de mens te helpen. Je zou veel van de RG kwakzalverij kunnen noemen: ze bestrijden de verschijnselen, maar wekken elders in het lichaam andere ziektes op. De natuurwet is nl dat een ziekte verwerkt, uitgeziekt MOET worden. Daar wordt je nog sterker van ook!

Voorlichting over AG wordt niet gedaan door de RG. Ook niet door de regering of ziekteverenigingen zoals het Astmafonds. Hun website www.astmafonds.nl heeft discussieprogramma's en daar ben ik nogal eens te lezen!! Voorlichting geschiedt uitsluitend door genezers zelf en patiŽnten en andere mensen die het belang ervan inzien. Welke voorlichting meer of minder is? Ik denk die van de RG, niet?

Ojee: de gevaren! De gevaren van de RG zijn velerlei. Grofweg:

zbul7 onderdrukking van de signalen van het lichaam (die signalen worden gegeven door ziektes, pijnen enz). Dat maakt de patiŽnt zieker!

zbul7 niet erkennen van het ev. andersom werken van behandelingen. Zie bv Kanker

zbul7 (voortijdig) overlijden door onnodige operaties enz.

zbul7 vergiftiging door chemische medicijnen. Veel mensen gaan ver voor hun tijd dood door die vergiftiging. Maar dat wordt dan niet zo gezien, laat staan dat een arts ervoor word vervolgd! Ikzelf ben zwaar vergiftigd geweest in de jaren 70. Mijn man in de jaren 90: doodziek. Beiden eruitgehaald door AG. In feite was ik zonder AG allang dood geweest en dat zou toch doodzonde zijn geweest, niet?

zbul7 nog steeds ontkennen van maatschappelijke, religieuze en culturele oorzaken van ziektes. Ook in de "geestelijke" gezondheidszorg. Zie bv Hulpverlening

zbul7 ontkennen van de ontwikkeling van de geest door het lichaam! Dit is een betrekkelijk nieuw geluid, maar al wetenschappelijk bewezen. Behalve door mij, ook door een Am. prof. die bewees dat alle keuzes en beslissingen in het lichaam beginnen, adhv neuropeptiden die de boodschappen vanuit het lichaam naar de hersens en weer terug naar de betreffende organen in het lichaam brengen.

Gevaren van de AG?

Het enige gevaar is: iemand die anderen behandelt zonder voldoende kennis/training. Bv kruiden kan je niet ook zomaar gebruiken! Ik ben er voorstander van dat zelfs kruiden en kruidentheeŽn alleen op voorschrift gegeven zouden moeten worden!

Heb je nog vragen, kom maar op. Ik weet niet alles, maar wel veel. En voor boeken van mij kan je terecht op Boekenplank Zoals je weet via Brief aan studenten stuur ik boeken naar studenten gratis op.

Veel succes met je werkstuk. Laat me weten hoe het gegaan is! En ik zou graag dat werkstuk doorlezen. Ev. vůůr je het inlevert! En nog iets: vergeet niet mijn naam te noemen als bron! Wat ik te "zeggen " heb moet verder komen. Dat is een natuurwet: alles wat de volgende stap in de evolutie betreft moet verder komen!

Wees heel zorgvuldig in het kiezen voor je toekomst! Kies datgene wat het beste bij je past. Zelfs als zou je gaan besluiten om putjesschepper te worden. Trek je niets aan van wat anderen pogen te adviseren! Dat is vervuilend voor je IK. Jijzelf weet het beste wat goed voor je is. Kan je er niet achter komen, praat dan met iemand die je helpt uit te vissen wat er in je zit. Hoedt je voor adviseursÖ

daggedag, Catharina

 

 

Wij zijn bezig met een scriptie in het examenjaar havo en over een paar =

vragen omtrent alternatieve en reguliere geneeskunde komen wij niet uit. =

Wij zouden het dan ook graag aan u willen vragen.=20

Wanneer zijn de alternatieve en reguliere geneeskunde precies ontstaan =

en hoe waren de verdere ontwikkelingen?

Is de voorlichting van alternatieve of reguliere geneeskunde groter?

Komt alternatieve geneeskunde over de hele wereld voor?

Is alternatieve geneeskunde kwakzalverij?

Wat zijn de gevaren van alternatieve en reguliere geneeskunde?

Wij hopen dat u ons hier informatie over kan geven of eventuele titels =

van boeken of websites!

alvast bedankt voor de moeite!

 

Catharina Mijling:, www.path-of-wisdom.com

home | boekenplank | links | reageren?| aan studenten | ikzoek | colum | copyright | mijn boek |engels/duits |